Midea E3 hiba

Moderátor: Klíma Király

Midea E3 hiba

HozzászólásSzerző: hogyorgy » 2016.07.04. 14:33

Sziasztok!
Kérem, segítsetek, ha tudtok.
2 éves on-off Midea klímám van.
típusa: MS12F-12HRN1-QC2
Bekapcsolás után E3 hibakódot ír ki egy perc üzemelés után és a display (nem a timer) led villog.
A leírás szerint :"Indoor fan speed has been out of control "
A youtubeon találhato E3 hibakódra szánt videó szerint is és a http://www.c-o-k.ru/library/instruction ... /66417.pdf dokumentáció alapján is néztem.
A motorra menő 3 vezeték közül bármilyen sorrendben nézem, 200 V feletti a feszültség AC-ben mérve, ez a leírások szerint motorhibára utal. Mégis kétségeim vannak, mert a motor folyamatosan megy maximális fordulattal, akkor is, ha medium, vagy low-ra kapcsolom a távirányítóval.
Két kérdésem is van. Egyik, hogy a motor vagy a vezérlő lehet inkább a hibás, illetve hogy honnan lehet őket beszerezni?
A motorra ez a típus van írva: RPG20E.

Előre is köszönöm a segítséget!
Gyuri
hogyorgy
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2016.07.04. 14:15

Re: Midea E3 hiba

HozzászólásSzerző: Klíma Király » 2016.07.04. 19:11

Helló,

Elvileg 2x3 vezeték megy az egyik a 230V a másik a fordulatszám visszajelzés. És érzi az elektronika hogy nem annyit forog a motor mint kellene.

Nem megy a motor teljesen kikapcsolt állapotban? Ha igen akkor a félvezető (triac) tönkrement és átengedi a teljes betápot mindenféle szabályzás nélkül.

Imre
Ha Szeged környékén klimatizálnál, keress bátran. Klíma Szeged
Klíma Király
 
Hozzászólások: 619
Csatlakozott: 2009.08.25. 07:29
Tartózkodási hely: Hungyary Szeged

Re: Midea E3 hiba

HozzászólásSzerző: hogyorgy » 2016.07.05. 08:49

Köszönöm a választ Imre!
Ha a klíma standby-ban van, vagyis ki van kapcsolva (ha erre értetted a kikapcsolást), akkor minden áll, amikor bekapcsolom, egy percig megy a teljes fordulattal. Ha közben állítom a fordulatot a távirányítón low, medium, high, autó, akkor is teljes erővel fújja a levegőt. Ha az egy perc eltelte előtt kikapcsolom, akkor nem ad hibajelzést és újra be lehet kapcsolni egy percre, amennyiben letelik az egy perc és kiirja a hibaüzenetet, akkor már csak az áramtalanítással tudom alap helyzetbe hozni.
Hogy lehet megmérni, hogy a fordulatvisszajelentés a rossz vagy a vezérlés? Frekvenciát, vagy feszültséget mérjek a visszajelentő vezetékeken?
Ilyen számú motort nem láttam a gugliban. Inkább szétszedéssel szokták javítani, vagy más típussal is lehet helyettesíteni?
Te ilyet szoktál javítani? Én is szegedi vagyok, gondolkozom rajta, hogy átadnám a feladatot Neked, ha engedi a kapacitásod ezzel foglalkozni.
Hirtelen ennyi kérdés jutott eszembe. :)
Köszi előre is!
hogyorgy
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2016.07.04. 14:15

Re: Midea E3 hiba

HozzászólásSzerző: hogyorgy » 2016.07.27. 09:43

Sikerült megoldani a hibát.
A triac cseréje nem hozott sikert, nem az volt a hibás. A mérések arra utaltak, hogy a motor fordulat visszajelentése ment tönkre. A neten kutakodva arra jutottam, hogy nem éri meg a motort cserélni, egyrészt drága, másrészt nagyon nehézkes, mert a hőcserélő alatt van, vagyis teljesen szét kell szedni hozzá. A motorban levő HALL érzékelő csere sem megoldás, mert ahhoz szintén ki kellene szedni a motort.
Egyszerűbb és olcsóbb megoldást kerestem.
TCRT1000 optokaput használtam a ventillátor hengernél. Észrevettem, hogy van rajta egy fém rész, tippem szerint kiegyensúlyozáshoz. De lényegtelen is, a fontos számomra, hogy van egy csillogó felület, ami segít az oprókapuval a fordulat visszajelentéséhez. a TCRT1000 kaput az egyik légirányító lapáthoz rögzítettem a fénykapocs alá, kb 1 mm-re a lapátoktól. A LED részét egy 700 Ohm-os ellenállással kötöttem a panel érzékelő bemenet 1-3 részéhez, így kb 20 mA fogyasztással világít. A vevő tranzisztor collector részét rákötöttem a panel érzékelő bemenet +12Vos (3-as) lábra, és az érzékelő emiter lábát pedig a panel bemenet 2-es lábára, miközben 100k-s ellenállással 1es lábra húztam.
(TCRT1000: http://html.alldatasheet.com/html-pdf/2 ... T1000.html)
A légkondi tökéletesen működik ezzel a megoldással.
hogyorgy
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2016.07.04. 14:15

Re: Midea E3 hiba

HozzászólásSzerző: tbereczki » 2017.02.04. 19:57

Üdvözlöm!

MSD 12HRN2 tipusú klímánk van, amelyet elsősorban fűtésre használok az enyhébb időkben, tudva azt , hogy 5C fok alatt nem hatékony . A 407C tipusú gáz nyilvánvalóan ezen a hőmérsékleten már nem elég intenzíven párolog. Vajon mi alapján választanak, hogy 407 vagy 410-es gázt alkalmaznak és lehet-e 410-est tenni az általam említett tipusba, hogy alacsonyabb hőmérsékleten is hatékonyabb legyen?! Kerestem a neten információt arról, hogyan történik a klíma vezérlése, de nem találtam ezzel kapcsolatos anyagot. Gépészmérnök vagyok és érdeklődő természetű. Elképzelésem az, hogy nyomásvezérelt a kompresszor. Amennyiben a szívóoldal nyomása csökken a fűtés üzemben, akkor a ventilátor beindul az elpárologtatás fokozására és ezáltal a nyomás növekszik, így fennmarad a folyamatos működés. Amennyiben ennek ellenére tovább csökken a nyomás akkor egy értéknél a rendszer átvált „leolvasztásra”és ez megy elég sokáig -kb 10 perc-, ez nem hiba már ?! A kültérinél már érezhetően langyos levegő jön ki / egyébként a hőcserélőn nem látszik jegesedés és valószínű ez így van jól / és még mindig nem vált vissza, nem tudom ez mennyire természetes, vagy mit érzékel a visszaváltáshoz? Az az érdekes, hogyha a leolvasztás közben kikapcsolom és akár másnap indítom újra akkor is folytatja a "megkezdett műveletet" annak ellenére, hogy lett volna ideje bőven felmelegedni. Miközben keresgéltem az információkat /talán pont itt / azt javasolták a beltéri ventillátora fűtés üzemben a maximumon menjen, át is váltottam, mert alacsony fordulaton volt. Azóta mintha nem váltott volna „leolvasztásra” vagy csak kint emelkedett a hőmérséklet /ez lehet a valószinűbb / ?
Az inverteres klímák elsősorban az alacsonyab forráspontú közeg miatt hatékonyabbak ? és a változtatható fordulatszám miatt elkerülik a „ leolvasztás” veszteséges fázisát??
Köszönöm ha segítenek világosabban látni a témát.

Tibor
tbereczki
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2017.02.04. 16:00

Re: Midea E3 hiba

HozzászólásSzerző: Klíma Király » 2017.02.04. 20:09

Hát ez nem a legjobb téma kör ennek megvitatására, de idő hiány miatt lehet itt marad.

Íme az írásom, http://www.szegedklima.hu/klima/miert_n ... futeni.php

Ha marad kérdés kérdezz bátran.
Ha Szeged környékén klimatizálnál, keress bátran. Klíma Szeged
Klíma Király
 
Hozzászólások: 619
Csatlakozott: 2009.08.25. 07:29
Tartózkodási hely: Hungyary Szeged


Vissza: Klíma híbák

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég