Monoblokk vagy split hőszivattyú?

Moderátor: Klíma Király

Monoblokk vagy split hőszivattyú?

HozzászólásSzerző: Klíma Király » 2010.04.04. 16:01

Magyarul egybeépített vagy két-részre osztott hőszivattyú a "jobb"?

Mindkettőnek van előnye.
A split hőszivattyú megoldásnál van kültéri és beltéri egység is, két egység között hűtőközeg áramlik. Ennek az az előnye hogy a hűtőközeg vezetéket nem kell meleg helyen vezetni mert a hűtőközeg nem fagy meg (kb. -40°C - 60°C a fagyáspontja). Viszont a telepítéshez zöldkártyával rendelkező klímaszerelő szükséges a hűtőközeget csak vizsgázott ember kezelhet, és vákuumozni is kell a csöveket. Az esetlegesen a csőrendszerben maradó levegő nem cseppfolyósítható így a COP érték nagyon lefog romlani.

A monoblokk hőszivattyú megoldásnál minden egy egységben van a kültéren. Ezért ott a közvetítő közegként szolgáló folyadék nem lehet tiszta víz mert ha áramszünet van akkor a rendszerben a víz megfagyhat. Ez ellen fagyálló keverékkel védekezhetünk de annak nem olyan jó a szivattyúzhatósága mint a víznek és a hőt is rosszabbul vezeti. Előny hogy hűtőgép-klíma szerelő közreműködése csak a beüzemeléshez szükséges a garancia miatt. Ilyenkor a klímaszerelő csak a beállításokat ellenőrzi illetve leméri a paramétereket. Mind egyéb munkát a csővezeték és villanyszerelő megtud oldani.

Mindkét esetben méretezni kell a rendszert. A split megoldásnál a két egység között a csőhossz és magasság különbségre kell figyelni. A monoblokk megoldásnál szintén ezek számítanak a hőszivattyú és fűtési osztó között.
Ha Szeged környékén klimatizálnál, keress bátran. Klíma Szeged
Klíma Király
 
Hozzászólások: 623
Csatlakozott: 2009.08.25. 07:29
Tartózkodási hely: Hungyary Szeged

Re: Monoblokk vagy split hőszivattyú?

HozzászólásSzerző: asha07lcc » 2013.01.31. 10:40

És akinek ilyen rendszere van -bármelyik, nygodtan írja be ide a típust kb épület paramétereket fűtési rendszert és fogyasztási adatokat.
asha07lcc
 
Hozzászólások: 236
Csatlakozott: 2008.09.21. 19:06


Vissza: Fűtési tippek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


cron