Monoblokk vagy split hőszivattyú?

Moderátor: Klíma Király

Klíma Király
Hozzászólások: 819
Csatlakozott: 2009.08.25. 07:29
Tartózkodási hely: Szeged
Kapcsolat:

Monoblokk vagy split hőszivattyú?

Hozzászólás Szerző: Klíma Király »

Magyarul egybeépített vagy két-részre osztott hőszivattyú a "jobb"?

Mindkettőnek van előnye.
A split hőszivattyú megoldásnál van kültéri és beltéri egység is, két egység között hűtőközeg áramlik. Ennek az az előnye hogy a hűtőközeg vezetéket nem kell meleg helyen vezetni mert a hűtőközeg nem fagy meg (kb. -40°C - 60°C a fagyáspontja). Viszont a telepítéshez zöldkártyával rendelkező klímaszerelő szükséges a hűtőközeget csak vizsgázott ember kezelhet, és vákuumozni is kell a csöveket. Az esetlegesen a csőrendszerben maradó levegő nem cseppfolyósítható így a COP érték nagyon lefog romlani.

A monoblokk hőszivattyú megoldásnál minden egy egységben van a kültéren. Ezért ott a közvetítő közegként szolgáló folyadék nem lehet tiszta víz mert ha áramszünet van akkor a rendszerben a víz megfagyhat. Ez ellen fagyálló keverékkel védekezhetünk de annak nem olyan jó a szivattyúzhatósága mint a víznek és a hőt is rosszabbul vezeti. Előny hogy hűtőgép-klíma szerelő közreműködése csak a beüzemeléshez szükséges a garancia miatt. Ilyenkor a klímaszerelő csak a beállításokat ellenőrzi illetve leméri a paramétereket. Mind egyéb munkát a csővezeték és villanyszerelő megtud oldani.

Mindkét esetben méretezni kell a rendszert. A split megoldásnál a két egység között a csőhossz és magasság különbségre kell figyelni. A monoblokk megoldásnál szintén ezek számítanak a hőszivattyú és fűtési osztó között.
Ha Szeged környékén klimatizálnál, keress bátran. Klíma Szeged

asha07lcc
Hozzászólások: 238
Csatlakozott: 2008.09.21. 19:06

Re: Monoblokk vagy split hőszivattyú?

Hozzászólás Szerző: asha07lcc »

És akinek ilyen rendszere van -bármelyik, nygodtan írja be ide a típust kb épület paramétereket fűtési rendszert és fogyasztási adatokat.

Válasz küldése